Från Islands kalla och rena vatten
All fisk kommer från Island och har fiskats
med krok eller snurrevad vilket är skonsamt mot miljön och mot fisken. Fisken är filéad och styckfryst kort tid efter att den är fiskad. Här kan du se när fisken filéas: Filéar
fisk på Island
Fiskfabriken i Olafsvik, Fiskidjan Bylgja hf, där fisken filéas och fryses in är certifierade enligt EN45011 / ISO 65, på Island kallat
”Responsible Fisheries”. Certifieringen är baserad på FNs organ FAOs ”Code of Conduct for Responsible Fisheries”. Systemet är en del av Islands fiskepolitik
avsett att bevara mångfalden i de marina ekosystemen, förhindra överfiske och säkra livskraftiga fiskbestånd.
Flera av fisksorterna vi säljer är så kallad bifångst,
dvs arter som fångas trots att avsikten är, och redskapen avsedda för, andra arter. Islands lagstiftning förbjuder att man slänger tillbaka död eller skadad fisk, detta kan bestraffas med fängelse. Alltså måste
denna fisk tas i land även om den ligger utanför tillåtna kvoter. Finns inte möjligheten att skaffa kvot från andra båtar får fiskaren inte någon, eller bara väldigt liten, ersättning för dessa fiskar.
Ersättningen tillfaller istället staten.
Genom detta system har isländska staten hård kontroll på all fisk som fångas på isländskt fiskevatten och får ett utomordentligt
underlag för beräkningar av fiskbestånden och framtida kvoter.
Vi kan därför, om än i begränsad mängd, erbjuda fisk som kommer från arter som anses ha mindre livskraftiga
bestånd. Det innebär också att vissa sorter från tid till annan kan vara slut.
För oss är det viktigt att sälja varor som uppfyller kundernas krav på hållbar ekologisk
miljö. Fisken importeras av företaget Grimsis AB och levereras till oss i Umeå med frystransport.